Tast 14 Gener : Terra Alta

Encetem el 9 any seguint amb la nostra dèria de tastar, tastar i tastar vins.

Aquesta vegada els hi ha tocat a en Toni i en Martí, que ens han proposat fer un tast de vins d’una DO una mica oblidada : Terra Alta.

(Fotos de la trobada)

Uns vins que, tal i com es pot llegir a l’etiqueta de la DO, són vins amb Cos i Ànima. Poderosos, amb caràcter, de vinyes acostumades a estius molt calurosos i hiverns freds.

Els cellers escollits van ser Altavins i Vins Piñol, tots dos ubicats al poble de Batea.

El comentari general va ser de sorpresa general per la qualitat i fidelitat a les varietats autòctones com la garnatxa i la carinyena, cercant una personalitat pròpia.

Els vins que vam tastar foren :
Ilercavonia 2008: Del celler Altavins, vi blanc jove el·laborat 100% amb Garnatxa blanca. De color sorprenent per la seva joventut, daurat pàl·lid amb certs tocs verdosos molt dèbils, conseqüència d’una maceració de 36 hores amb les seves pells. També molt sorprenent la seva complexitat aromàtica, amb records de fruita tropical (pinya, mango), pera i albercoc. Fresc i untuòs en boca, de recorregut llarg. Un blanc que va entusiasmar a tota la sala.
Almodí 2007: Celler Altavins. Negre jove, amb cupatge de Garnatxa (40%), Carinyena (40%) i Syrah (20%). De color cirera brillant amb ribet violaci. Aromes a fruita vermella madura. Molt bona astringència i excel·lent frescor. De pas molt agradable en boca.
Jorn Nou, 2006: Celler Altavins. Negre amb 4 mesos de criança en botes de roure. Cupatge de Garnatxa (30%), Syrah (56%) i Carinyena (14%). De color cirera tapat, amb ribet rubí. Fruites de bosc madures. Tocs de vainilla i excel·lent cremositat del roure.
Tempus 2006: Celler Altavins. Negre amb criança de 8 mesos en botes de roure francès, americà i centre-europeu (Hongarès??). Cupatge de Garnatxa, Syrah, Carinyena, Cabernet Sauvignon, Ull de llebre i Merlot. De color cirera intents, capa alta. Molt bona complexitat aromàtica, amb records a fruita negre i cacau. Carnòs i càlid, amb tanins suaus i agradables.
Domus Pensi 2004: Celler altavins. Negre amb criança de 12 mesos en botes de roure francès, americà i centre-europeu (Hongarès??). Cupatge de Cabernet Sauvignon, Garnatxa, Merlot, Syrah i Ull de llebre. De color cirera tapat, intens i brillant. Excel·lent complexitat d’aromes amb records de fruita vermella madura i també de cacau. En boca es suau, amb tanins secs i marcats, per més tard mostrar-se molt més rotund i astringent, amb postgust llarg.
L’Avi Arrufí 2005: Celler Piñol. Negre amb 15 mesos de criança en botes de roure francès i americà. Cupatge de Cabernet Sauvignon, Garnatxa, Merlot, Syrah i Ull de llebre. Color cirera picota amb ribet teula. Aromes de fruita molt (potser massa) madura i panses. Un pel evolucionat. Això si, molt bona estructura i potència, amb certa mineralitat.
Sacra Natura 2006: Celler Piñol. Vi negre ecològic amb 7 mesos de criança en botes de roure francès i americà. Cupatge de Carinyena, Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah i Petit Verdot. De color cirera intens amb ribet rubí. Aromes de fruites del bosc i torrats de la fusta. En boca es astringent i presenta una molt bona acidesa que aporta frescor.
Mather Teresina 2004-2005: Celler Piñol. Vi negre de guarda, selecció de les millors botes provinents de les anyades 2004 i 2005. Cupatge de Cabernet Sauvignon, Syrah, Garnatxa, Ull de llebre, Merlot i Morenillo. Criança entre 18 i 26 mesos en botes noves de roure francès i americà. Color cirera tapat i intens. Aromes de fruita negre madura, mineral, molt bona cremositat del roure. En boca es mostra potent i càlid. Molt bona astringència, carnòs i llarg.
I per acabar el tast i a manera de resum, vàrem destacar la bona qualitat dels vins del Celler Altavins, amb especial record per al blanc jove Ilercavonia, destacant també els seus Tempus i Domus Pensi, que no tenen res a envejar amb els més mediàtics i coneguts Avi Arrufí i Mather Teresina del Celler Piñol, del qual també s’en va destacar la seva excel·lent qualitat, tot i que va surgir a la sala un petit retret per l’etiquetatge dels seus productes, exclusivament en llengua castellana i anglesa.
Salut i bon vi!

Carles Ovide (notes tast) i Dani Coll.

3 Comments +

 1. Dani, si no recordo malament, el motiu del retret no va ser l’etiquetatge d’algunes ampolles només en anglès, sinó l’etiquetatge d’algunes ampolles exclusivament en la “lengua del imperio”. Això si que emprenya!
  De tota manera, sembla que a aquests del Celler PiÑol els va això de la “eÑe”. Fixeu-vos només en el seu logotip (per qui no l’hagi vist, és una P majúscula amb una titlla al damunt)! I el seu website… Feu una mica de googling i el trobareu.

 2. Doncs crec que tots dos ho deieu bé !

  Del Celler Piñol, vaig poder comprovar que alguna etiqueta era tota exclusivament en anglès i alguna només en castellà.

  Suposo que deu ser degut a que les ampolles anaven expressament al mercat americà i castellà, tot i que, el “cos i ànima” estaria bé mantenir-lo també a l’etiqueta 🙂

  En tot cas, bons vins. Amb o sense etiqueta.

  Salut !

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *